Hoe verder na overlijden dierbare
Voor veel nabestaanden begint het echte gemis pas in de dagen of soms zelfs weken na de uitvaartplechtigheid. Vaak krijgen nabestaanden in de eerste dagen heel veel bezoek waardoor ze veel steun van anderen ervaren. Maar na verloop van tijd komen er steeds minder mensen over de vloer en komen er meer momenten waarop het gemis heel nadrukkelijk voelbaar is.
De meest dagelijkse zaken kunnen opeens heel pijnlijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan alleen moeten koken, eten, televisiekijken, boodschappen doen, de krant lezen etc. Allemaal momenten die altijd werden gedeeld met de overledene. Ook bijzondere dagen zoals feestdagen, verjaardagen of trouwdagen kunnen extra zwaar zijn voor iemand in rouw. Hoe iemand de rouw precies ervaart verschilt per persoon. In de onderste alinea van deze pagina is veel praktische informatie te vinden voor mensen die willen weten wat ze kunnen doen voor iemand in rouw.
Wanneer het verdriet van het gemis zo groot is dat iemand eigenlijk niet meer kan functioneren dan is het belangrijk om hulp te zoeken. Er zijn diverse instanties waar mensen in Almelo terecht kunnen voor hulp bij rouw. Hieronder staan een aantal voorbeelden.
De huisarts
Het is verstandig om een afspraak te maken met de huisarts. De huisarts kan goed inschatten of en welke hulp iemand in rouw het beste kan krijgen. Voordeel is ook dat de meeste mensen een vertrouwensband hebben met hun huisarts. Dat maakt het vaak makkelijker om te praten over het verlies van een dierbare.
Psychosociale hulp
Het is ook mogelijk gebruik te maken van coaching/Counseling. Er zijn verschillende professionals die dit aanbieden in Almelo. Zo kunnen mensen voor hulp terecht bij Jenny Grooters.
Medisch Centrum 'de Kolk'
Bornerbroeksestraat 40
7607 KH Almelo
06-21210991
www.jennygrooters.nl
Rouw
De meest uitgebreide informatie over rouw is te vinden op Uitvaart.nl. Daar is in het hoofdstuk rouw uitgebreide informatie te vinden. Er is heel veel geschreven informatie te vinden maar er staan ook veel films waarin prof. dr. Manu Keirse (Universiteit van Leuven) uitleg geeft over onderwerpen die te maken hebben met rouw. De informatie is ingedeeld in overzichtelijke hoofdstukken en is geschikt voor zowel mensen die in rouw zijn als voor mensen die te maken hebben met iemand in hun omgeving die in rouw is.