Alles rond het thema uitvaart in Almelo

Wat te doen als iemand is overleden

Vaak worden mensen plotseling overvallen met het bericht dat een dierbare is overleden. Maar ook mensen die enige tijd zagen aankomen dat een dierbare van hen zou komen te sterven worden vaak toch nog overvallen door het moment waarop iemand echt is overleden. Daardoor weten mensen vaak niet precies wat er allemaal geregeld moet worden, wat ze als eerste moeten regelen en wat nog wel even kan wachten.

Hieronder staan een aantal zaken die doorgaans als eerste geregeld moeten worden.

Bel de huisarts

Wanneer iemand is overleden moet de huisarts of een arts in het ziekenhuis een verklaring van overlijden opstellen. Hierin staat onder andere waaraan de overledene is overleden en waar het overlijden heeft plaatsgevonden.
Zonder een verklaring van overlijden kan er geen begrafenis of crematie plaatsvinden.

Als de eigen huisarts niet bereikbaar is kunt u contact opnemen met de huisartsenpost Almelo.
Tel: 088 - 588 0 588
Zilvermeeuw 1
7609 PP Almelo

Heeft de overledene een uitvaartverzekering

Kijk tussen de papieren van de overledene of er sprake is van een uitvaartverzekering. Als de overledene een uitvaartverzekering heeft kunt u contact opnemen met de verzekeraar. Op de polis en op de website van de verzekeraar, staat een telefoonnummer voor het melden van een overlijden.

Achterhaal of het gaat om een kapitaal verzekering of een natura verzekering. Onthoud dat u ook in het geval van een natura verzekering zelf een uitvaartondernemer mag kiezen. Kijk voor meer informatie in het hoofdstuk Uitvaartverzekeringen.

Wensen overledene

Heeft de overledene een (uitvaart)wensenlijst nagelaten? De meeste mensen bewaren die bij de belangrijke papieren. Als er een wensenlijst is dan kunt u die gebruiken bij het regelen van de uitvaart.

Bel dienstdoende uitvaartondernemer

Bel de dienstdoende uitvaartverzorger in Almelo op nummer 088 - 605 1206. Dag en nacht bereikbaar.

Kleding en opbaring

Wanneer u een afspraak heeft gemaakt met de uitvaartondernemer voor het eerste regelgesprek kunt u alvast nadenken over de kleding die de overledene zal dragen in de kist. U kunt deze eventueel vast klaar leggen voor de uitvaartverzorger. Als u een recente foto heeft van de overledene dan kunt u die ook klaarleggen. De uitvaartverzorger kan op die manier goed zien of de overledene make-up droeg en hoe het kapsel er uit zag.

Overleg ook vast met elkaar of de overledene de komende dagen thuis blijft of dat de opbaring plaatsvindt in een uitvaartcentrum.

Organiseren van de uitvaart

In de dagen tussen de uitvaart en de begrafenis of crematie zal u samen met de andere nabestaanden de uitvaart voorbereiden. De uitvaart moet uiterlijk plaatsvinden op de zesde werkdag na overlijden. Weekenden en feestdagen tellen niet mee. Op Uitvaart.nl staat een online tool waar u kunt zien wanneer uw dierbare uiterlijk begraven of gecremeerd moet worden.

Uw uitvaartondernemer zal u helpen bij de organisatie van de uitvaart zodat u zoveel mogelijk tijd over houdt om afscheid te kunnen nemen van uw dierbare. Een goed afscheid is belangrijk voor het rouwproces. Daarom willen veel mensen dat het afscheid helemaal uniek, persoonlijk en in de sfeer/stijl van de eigen familie zal zijn. In de infotheek van deze site is per onderdeel van de uitvaart uitgebreide informatie terug te vinden die u kan inspireren om het afscheid helemaal naar eigen wens en smaak in te vullen.

Pas op voor uitvaartdieven

Er zijn helaas mensen die zich er in specialiseren om in te breken in de woningen van mensen die net zijn overleden of van de directe nabestaanden. Zorg er daarom voor dat u de woning goed afsluit, vraag aan buren of ze de woning goed in de gaten willen houden wanneer iedereen naar bijvoorbeeld de opbaring of uitvaart is.

Noem op sociale media bij voorkeur geen woonadres want ook daar wordt meegekeken door inbrekers. Vermeld in de rouwadvertentie niet uw eigen adres maar het adres van de uitvaartverzorger als postadres voor mensen die een kaartje willen sturen.

Overlijden in regio Almelo melden?
Bel nu direct: 088 - 605 1206